27 lis 23:22
Bogdan:
a3 + b3 = ... (wzór skróconego mnożenia)
27 lis 23:32
MQ: Albo podziel licznik przez mianownik
27 lis 23:35
Gringo599: | | (x+2)(x2+4x+4) | |
= lim |
| =x 2+4x+4=  ma wyjść 12 a mi nie wychodzi |
| | x+2 | |
27 lis 23:38
Godzio:
Bo źle korzystasz ze wzoru
27 lis 23:38
Gringo599: a gdzie robię błąd
27 lis 23:39
5-latek: x2−4x+4
27 lis 23:41
5-latek: poprawka x
2−2x+4

Zapatrzylem sie na Twoje 4x
27 lis 23:43
Gringo599: czyli 12/0=12
27 lis 23:45
5-latek: A wolno dzielic przez 0
27 lis 23:47
Gringo599: no nie bardzo
27 lis 23:47
5-latek: Przeciez po uproszczeniu dostaniesz lim→−2 x2−2x+4 i lim→−x2−2x+4=(−2)2−2*(−2)+4=4+4+4=...
policz
27 lis 23:51
jakubs: Coś się poskraca, poszukaj
27 lis 23:51
5-latek: Mialo byc i lim→−2 x2−2x+4= itd
27 lis 23:53
Gringo599: | | x2+2x+1 | | 9+6+1 | |
limx−>3 |
| = |
| =4 Czy dobrze myślę  |
| | x2−5 | | 9−5 | |
27 lis 23:55
Gringo599: to wcześniejsze znalazłem i dopiero załapałem jak diesel w zimę
27 lis 23:56
Gringo599: Ten drugi lim x−>3 to następny przykład
28 lis 00:00