Pomocy
Madziek: Boki trójkąta ABC mają długość: |AB|=6, |BC|=8, |AC|=10. Trójkąt A'B'C' jest podobny do trójkąt
ABC, a jego obwód wynosi 60. Wyznacz długość boków trójkąta A'B'C'.
Czy znajdzie się dobry człowiek co pomoże mi to rozwiązać

nie przerabiałam tego w szkole a
musze to zrobić

. Prosze o Pomoc.
27 lis 23:00
5-latek: Nie rozwiaze ale pomoge
Obwod trojakta A'B'C'=60
PObwod trojkata ABC=6+8+10=24
Teraz policzymy skale podobiestwa k tych trojkatow
| | obwod trojkata A'B'C' | | 60 | | 5 | |
k= |
| to k= |
| = |
| |
| | obwod trojkata ABC | | 24 | | 2 | |
Dlugosc boku| A'B'| =k*|AB|= policz
Dlugosc boku| B'C'|=k*|BC|= podstaw i policz
Dlugosc boku |A'C'|= k*|AC| podsatw i policz
27 lis 23:10
Radek: Z obwodu obliczysz skalę
Ob1=6+8+10=24
Ob2=60
k=6024=52
A'B'=AB*k
A'B'=6*52=15
itd.
27 lis 23:12
Madziek: spróbuje mam nadzieję że mi się uda
27 lis 23:12
5-latek: A tak miedzy nami to nie wierze ze nie przerabialiscie tego w szkole a Ty musisz to zrobic
27 lis 23:13
Madziek: dziekuję za pomoc
27 lis 23:22
Madziek: uwierz nie przerabialiśmy, chodze dla liceum dla dorosłych i nie mamy czasu by wszystko
przerabiać
27 lis 23:23
5-latek: Powodzenia w nauce
27 lis 23:27
Madziek: dzięki
27 lis 23:30