Geometria płaska
Janek: Boki równoległoboku mają długość 1 dm i 2 dm. Wyznacz długości przekątnych, jeśli kąt ostry
tego równoległoboku jest równy:
a) 60◯
b) 45◯
c) 30◯
27 lis 22:55
Radek: Skorzystać z tego wzoru
d2=√a2+2abcosα+b2
27 lis 23:01
Radek: nie d2 tylko d2
27 lis 23:02
Janek191:

a) α = 60
o
Mamy
| h | | √3 | |
| = sin α ⇒ h = 1*sin α = 1*sin 60o = |
| |
| 1 | | 2 | |
oraz
| x | |
| = cos α = 0,5 ⇒ x = 0,5 |
| 1 | |
więc
y = 2 − x = 2 − 0,5 = 1,5
zatem z tw. Pitagorasa mamy
| | √3 | | 3 | | 1 | |
d22 = h2 + y2 = ( |
| )2 + 0,52 = |
| +| |
| = 1 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
d
2 =
√1 = 1
−−−−−−−−−
oraz
| | √3 | | 3 | |
d12 = ( 2 + x)2 + h2 = 2,52 + ( |
| )2 = 6,25 + |
| = 6,25 + 0,75 = 7 |
| | 2 | | 4 | |
d
1 =
√7
−−−−−−−−
Odp. d
1 =
√7 dm , d
2 = 1 dm
============================
b) , c) − analogicznie
28 lis 10:18
Łukasz: wystarczy zastosować twierdzenie cosinusów
4 sty 16:43