dynamika
Madzik: W kuchence mikrofalowej znajduje się szklany talerz obrotowy. W odległości od osi obrotu
talerza postawiono małą szklaneczkę z wodą i włączono kuchenkę, powodując obracanie się
talerza.
a) Oblicz minimalny okres obrotu talerza, przy którym w opisanej sytuacji szklaneczka nie
zsunie się z talerza. Przyjmij, że współczynnik tarcia statycznego szklaneczki o talerz wynosi
.
b) Naszkicuj wykres ilustrujący zależność wartości siły odśrodkowej działającej na szklaneczkę
od promienia okręgu, po którym porusza się szklaneczka. Odpowiedź uzasadnij, wyprowadzając
odpowiednią zależność.
27 lis 22:35
Madzik: W kuchence mikrofalowej znajduje się szklany talerz obrotowy. W odległości 10 cm od osi obrotu
talerza postawiono małą szklaneczkę z wodą i włączono kuchenkę, powodując obracanie się
talerza. a) Oblicz minimalny okres obrotu talerza, przy którym w opisanej sytuacji szklaneczka
nie zsunie się z talerza. Przyjmij, że współczynnik tarcia statycznego szklaneczki o talerz
wynosi 0,01 .
b) Naszkicuj wykres ilustrujący zależność wartości siły odśrodkowej działającej na szklaneczkę
od promienia okręgu, po którym porusza się szklaneczka. Odpowiedź uzasadnij, wyprowadzając
odpowiednią zależność.
poprawka...
27 lis 22:37
Madzik: może, coś jednak? zależy mi szczególnie na podp b) jak ma on wyglądać−wykres?
28 lis 15:17
Madzik: ktos pomoze?
28 lis 19:22
daras: a) porównaj siłę tarcia z siła odśrodkową, powinno wyjść ≈ 0,6 s
b) siła jest wprost proporcjonalna do promienia F ∼ r więc linia prosta
28 lis 20:36
daras:
28 lis 21:06
Madzik: w podp a)nie wychodzi czasem T≈6 ?
28 lis 22:23
daras: tak
28 lis 23:21
daras: ale w sekundach
28 lis 23:21
tom:
a)
siła odśrodkowa:
Fd=m*v2r
V=2*π*r*f (f częstotliwość)
f=1T (okres)
V=2*π*r*1T
Fd=m*(2*π*r*1T)2/r
Fd=m*4*π2*r2*1T2/r
Fd=m*4*π2*r2T2*r
Fd=m*4*π2*rT2
siła tarcia:
Ft=m*g*μ
przyrównujemy:
Fd=Ft
m*4*π2*rT2=m*g*μ
T2=4*π2*rg*μ
T2=40,24
T=6,34
28 lis 23:31
daras: brakuje jednostek
29 lis 10:27
Mleczko: O ile się nie mylę to F odśrodkowa jest odwrotnie proporcjonalna do promienia

?
29 lis 11:37
tom: jak za V się podstawi 2*π*r*f i poskraca to wyjdzie:
Fd=m*4*π2*r*f, czyli wprostproporcjonalnie
29 lis 12:47