zbadaj szereg
zbadaj szereg: zbadaj szereg :
∞
| | 2n! | | 2(n+1)! | | 2*n!(n+1) | | 7n | |
∑ |
| = |
| = |
| * |
| = jak skrocic to 7n ? |
| | 7n | | 7(n+1) | | 7n+7 | | 2n! | |
n=0
27 lis 22:31
Krzysiek: co to za równości? jeszcze z szeregiem?
skorzystaj z kryterium d'Alemberta i zapisz to poprawnie.Na końcu liczysz granicę, więc nic nie
musisz skracać.
27 lis 22:33
zbadaj szereg: Zbadaj szereg :
∞
n=0
Ja to zaczalem liczyc do gory...
27 lis 22:35
zbadaj szereg: czyli granica to
∞
27 lis 22:37
zbadaj szereg: czyli szereg rozbiezny ?
27 lis 22:37
Krzysiek: | | an+1 | |
i liczysz: limn→∞ |
| |
| | an | |
i żadnego szeregu nie piszesz,
inna sprawa to, czy w liczniku masz: 2n! ? czy (2n)! ?
kolej na mianownik, 7n czy 7
n ?
27 lis 22:38
Janek191:
| | 2 n ! | | 2 *(n −1) ! | |
an = |
| = |
| |
| | 7 n | | 7 | |
więc
| an +1 | | 2 n ! | | 7 | |
| = |
| * |
| = n > 1 dla n > 1 |
| an | | 7 | | 2*( n −1) ! | |
Szereg
∞
| | 2 n ! | |
∑ |
| jest rozbieżny do + ∞ |
| | 7 n | |
n = 0
27 lis 22:39
zbadaj szereg: 2n! oraz 7n , ale juz obliczylem sam wiec wyniki wasze sie z moimi zgadzaja, dzieki za pomoc !
27 lis 22:41
zbadaj szereg:
∞
| | 3n2 −5 | |
∑ |
| wszystko do potegi 3n |
| | 2n2−n | |
n=0
| | 9 | |
granica mi wychodzi |
| czyli zbiezny szereg ? |
| | 8 | |
27 lis 22:42
Krzysiek: czyli >1 rozbieżny
27 lis 22:43
27 lis 22:44
Krzysiek: a nie?
27 lis 22:48
zbadaj szereg: tak prawda, wzialem kankulator i tak jest po prostu przyzwyczajony bylem do tego ze umalki sa z
reguly mniejsze od 1

. dzieki za pomoc
27 lis 22:53