Równania i Niewrównośći z wartością bezwzględną . Proszę o pomoc
Paula: |x| + |x+5| = 7
|2x+4| − |x−1| =3
27 lis 21:50
Hajtowy: Z definicji najszybciej albo przedziałami
27 lis 21:51
Paula: nie wiem jak .
27 lis 21:54
27 lis 21:55
Paula: myślisz że to zrobię wątpie . prosze chociaż jeden rozwiazać abym się wzorowała
27 lis 22:02
fdsf: no jeśli nie zrobisz to po co się za to łapiesz ^^ ?
27 lis 22:05
Paula: bo muszę mieć na jutro do szkoły. ^^ Jakbyś chciał/a zauważyć
to forum zadankowe < zadania do szkoły itd> nie dla relaksu rozwiązuje zadania.
27 lis 22:08
Bizon:
...
Paula ... robimy razem przykład 2

?
27 lis 22:26
Mila:
Ja rozwiązuję zadania dla relaksu, więc Coś Ci rozwiążę.
|x| + |x+5| = 7
1)|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
2) |x+5|=x+5 dla x≥−5
|x+5|=−x−5 dla x<−5
Rozważamy równanie w trzech przedziałach:
a) x<−5
−x−x−5=7
−2x=12
x=−6 ∊(−∞,−5)
=========
b) x∊<−5,0)
−x+x+5=7
5=7 sprzeczność− brak rozwiązan w tym przedziale
c) x≥0
x+x+5=7
2x=2
x=1 ∊(<0,∞)
===========
Odp. x∊{−6,1}
27 lis 22:27