Okrąg
bezendu:
Okrąg o równaniu x
2−6x+y
2−2y+2=0 i prosta x+3y+2= przecinają się w punktach A, B wyznacz
długość cięciwy AB. Proszę o sprawdzenie

x=2−3y
(2−3y)
2−6(2−3y)+y
2−2y+2=0
4−12y+9y
2−12+18y+y
2−2y+2=0
10y
2+4y−6=0 /2
5y
2+2y−3=0
Δ=64
√Δ=8
x
1=2+3=5
| | 1 | | 3 | |
|AB|=√( |
| −5)2+( |
| +1)2 |
| | 5 | | 5 | |
27 lis 21:33
bezendu:
poprawiam:
Okrąg o równaniu x
2−6x+y
2−2y+2=0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A, B wyznacz
długość cięciwy AB
x=−2−3y
(−2−3y)
2−6(−2−3y)+y
2−2y+2=0
4+12y+9y
2+12+18y+y
2−2y+2=0
10y
2+28y+18=0 /2
5y
2+14y+9=0
Δ=16
√Δ=4
x
2=1
B=(1,−1)
27 lis 21:48
Bizon:
ok
27 lis 21:51
bezendu:
Ale o którym mówisz ?
27 lis 21:51
Bizon:

...chyba o żadnym −
27 lis 21:59
bezendu:
To już nie wiem gdzie źle liczę
27 lis 22:01
Bizon:
dla y=−9/5 x=−2+27/5=17/5
27 lis 22:03
bezendu:
OK dziękuję
27 lis 22:04
Bizon: −
27 lis 22:05
Eta:
| | 17 | | 9 | |
A(1.−1) , B( |
| , − |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
znajdź błąd w swoich rachunkach ......
27 lis 22:09
Eta:
27 lis 22:09
bezendu:
Dziękuję, już wiem gdzie robiłem błąd
27 lis 22:13
Bizon:
...
Eta −

Ty najwyraźniej "uganiasz się" za mną ... chyba na mnie lecisz −
27 lis 22:13