Trygonometria
zxcv: Witam mam pewne zadanie
zad.1)Dany jest prostopadłoscian o krawedziach podstawy dł. 1dm, 2dm i wysokosci 3dm. Podaj
wartosc funkcji trygonometrycznych kata zawartego miedzy przekatna podstawy a przekatna
prostopadłosciana.
To jest rozwiązaniem
√(2²+1²)=√5 przekątna podstawy prostopadłościanu
√(3²+√5²)=√14 przekątna prostopadłościanu
sinα=3/√14=3√14/14=3/14√14=0,8017
cosα=√5/√14=√5/14=0,5976
tgα=3/√5=3/5√5=1,3416
ctgα=√5/3=1/3√5=0,7453
Ale czy ktoś mógłby mi narysować ten prostopadłościan ? Słabo wychodzi mi rysowanie i nie mam
pojęcia jak to narysować
27 lis 21:25