W trójkącie równoramiennym...
Megan: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 10 cm. Znajdź pole i obwód tego trójkąta,
wiedząc że kąt przy podstawie ma 30 stopni.
Proszę aby mi ktoś pomógł rozwiązać zadanie, jeszcze tego nie przerabiałam a muszę napisać
pracę semestralną
27 lis 21:24
Janek191:

Mamy
| | √3 | | 5√3 | |
h = 5 *tg 30o = 5* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Pole Δ
| | 5 √3 | | 25 √3 | |
P = 0,5*10 * h = 5*h = 5* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
| | √3 | |
5 = x* cos 30o = x * |
| / * 2 |
| | 2 | |
10 = x*
√3
Obwód Δ
| | 10 √3 | | 20 √3 | |
L = 10 + 2 x = 10 + 2* |
| = 10 + |
| |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 25 √3 | | 20 √3 | |
Odp. P = |
| cm2 , L = ( 10 + |
| ) cm. |
| | 3 | | 3 | |
======================================
27 lis 21:37