prosze o pomoc
Agula29: Brygada robotnikow miala wymurowac dom w ciagu 45 dni. Poniewaz dwoch robotnikow zachorowalo
jeszcze przed rozpoczeciem pracy, trzeba bylo zwiekszyc dzienna wydajnosc o 10%. Pomimo to
termin wykonania pracy przekroczono o 5 dni. Ilu robotnikow murowalo dom?
27 lis 20:53
MT: podpowiedź
Trzeba doprowadzić do równości, stworzyć równanie.
efekt pracy, która miała być wykonana zgodnie z założeniami = efekt pracy, której "sposób"
wykonania się zmienił ale nie jej efekt
efekt − wymurowanie domu
stara liczba robotników * ilość dni wykonywania zgodnie z założeniami * "stara" wydajność =
nowa liczba robotników * nowa ilość dni * nowa wydajność
stara wydajność to 100% = 1, czyli nie trzeba tego pisać w ogóle
Za x możesz oznaczyć albo tą nową liczbę robotników, albo starą, ale wtedy będziesz musiała na
końcu odjąć od niej 2.
Równanie będzie wyglądało tak (przyjmując, że x to początkowa, stara liczba robotników)
x * 45 = ......
27 lis 22:11