procenty
sportowiec: 3.Mateusz i Kamil wyszli jednocześnie z domu do szkoły. Niższy Mateusz ma krok o 10% krótszy od
wyższego Kamila, ale za to robi w tym samym czasie o 10% więcej kroków, Kto pierwszy z niech
przyjdzie do szkoły? Odpowiedź uzasadnij.
27 lis 20:42
Panko: k − długość kroku Kamila, 0.9k −−− długość kroku Mateusza
c − częstość kroków Kamila (liczba kroków /jednostka czas), 1,1c − częstość Mateusza
droga Kamila ( w tej samej jednostce czasu co Matiego ) =ck
droga Matiego = 0,9*1,1ck=0,99ck
Wniosek Kamil będzie pierwszy, chyba, że coś mu coś przeszkodzi
27 lis 21:29