Wyznacz x i y.
Juras: Liczby (4, x, y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę zwiększymy o 1, a trzecią o 3, to
otrzymamy ciąg geometryczny.
Wyznacz x i y.
Pomoże ktoś

?
13 paź 12:21
Bogdan:
Dla ciągu arytmetycznego: 2x = 4 + y
Dla ciągu geometrycznego: (x + 1)2 = 4(y + 3)
Rozwiąż ten układ równań.
Przypominam, że ciąg a1, a2, a3 jest:
a) arytmetyczny wtedy, gdy 2a2 = a1 + a3
b) geometryczny wtedy, gdy: a22 = a1 * a3
13 paź 12:37
Juras: dzięki wielkie
13 paź 12:44
Pawcio: nie wiem o co tu chodzi... mogl by ktos to rozpisac łopatologicznie xD
9 sty 14:20
Tomek: mi wyszło : 4,1,−2 lub 4,5,6
9 sty 14:55
Pawcio: ale jak? moglbys rozpisac?
9 sty 17:05
Pawcio: ?
9 sty 18:13
Pawcio:
9 sty 19:14
Pawcio: 
?
9 sty 20:52
Godzio:
2x=4+y /*4
x
2 + 2x + 1 = 4y+12
8x = 16+4y
x
2+2x = 11+4y −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x
2−6x = −5
x
2+6x−5 =0
Δ=36−20 =16
x=−1 y = −6
x=−5 y=−14
9 sty 20:55
wielki dik :
9 sty 20:57
wielki dik : co to za zagadka?>
9 sty 20:58
Pawcio: dwie kulki i armatka
9 sty 21:07
Pawcio: dzieki godzio za pomoc
9 sty 21:08
małgosia987: your welcome..
9 sty 21:12
kolegaa: (x + 1)2 = 4(y + 3)
skąd to równanie wyszło?
mozna rażniej napisac
28 kwi 14:37