funkcja
goni@: | | 3x−5 | |
wyznacz dziedzine i miejsce zerowe funkcji:f(x)= |
| |
| | 1√2x+8 | |
27 lis 20:42
goni@:
27 lis 20:46
goni@:
27 lis 20:50
27 lis 20:57
goni@: pomoże mi ktoś z tym zadankiem
27 lis 21:28
krystek: M zerowe to:3x−5=0 i D: 2x+8>0 (jezeli jest to pierwiastek stopnia drugiego)
27 lis 21:46
MT: Podpowiedź:
1. f(x) = coś/a ⇒ a ≠ 0 ,bo mianownik nie może być zerem
2. f(x) = √a/ coś ⇒ a ≥ 0 ,bo liczba pod pierwiastkiem kwadratowym nie może być ujemna
3. f(x) = coś/√a ⇒ a > 0 ,bo "dwa poprzednie warunki" spełnione jednocześnie/ich część
wspólna −−−−> x ≠ 0 ⋀ x ≥ 0 ⇒ x > 0
4. Jeśli byłoby np. coś takiego: f(x) = √b/√c −−−−> stosujesz zasady wspomniane jedną dla
b i jedną dla c. Z rozwiązań wybierasz część wspólną.
a,b,c − jakieś wyrażenia
W tym wypadku trzeba będzie rozpatrzyć przypadek... i odpowiedni wartość a podstawiać do 1. lub
2. lub 3.
To będzie dziedzina.
Miejscem zerowym nazywamy taki argument (x) któremu przyporządkowana jest wartość 0 (y = 0).
f(x)= (jakieś wyrażenie)... to jeden ze sposobów zapisu funkcji jest jeszcze inny −> y=(jakieś
wyrażenie). Tak samo możesz zapisać tą funkcję, która została podana (zmieniasz tylko f(x) na
y).
A więc za y podstawiasz 0. mnożysz przez mianownik ( 0 raz cośtam = 0 ). Robisz tak by x został
sam po jednej ze stron równania. Następnie wyliczasz ile wynosi x. Rozwiązanie x0 = liczba,
która jest rozwiązaniem.
Gdyby były tu wartości bezwzględne trochę inaczej by się to rozwiązywało
27 lis 21:52