Geometria.
Podstawka: Prosta k jest styczna do dwóch okręgów przecinających się w punktach A i B. Wykaż, że prosta AB
przechodzi przez środek odcinka, którego końcami są punkty styczności prostej k z okręgami.
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek48240.png oto rysunek, proszę o pomoc :<
27 lis 20:37
Eta:

Z twierdzenia o stycznej i siecznej mamy:
1/ |CD|
2= |PA|*|PB| i 2/ |PD|
2= |PA|*|PB|
to: |CD|
2= |PD|
2 ⇒ |CD|=|PD|
czyli punkt
P jest środkiem odcinka CD
c.n.u
27 lis 20:58
Podstawka: poprawka, zamiast cd, powinno być chyba PD, dzięki
27 lis 21:09
Podstawka: CP****
27 lis 21:10
Eta:
No racja ( nie założyłam okularów

|CP|
2=.... itd ...
27 lis 21:13
5-latek: Dobry wieczor
Eta Pozdrawiam

Popatrz tak to nie wie jak rozwiazac ale ze CP to wie
27 lis 21:20
Podstawka: no bo chciałam sprawdzić czy dobrze myślę
27 lis 21:21
Podstawka: ale wielkie dzięki za odpowiedź, zapomniałam o twierdzeniu o związkach miarowych między
odcinkami stycznych i siecznych, hehe.
27 lis 21:21
5-latek: No to teraz bedziesz pamietac
27 lis 21:23