Wartość bezwględa
orleoko: Witam
Mam problem z zadaniami typu |x+3|+|x−1|=10
Rozważ przypadkej 1,2,3
Mam odpowiedzi w 1 przypadku 6 w 2 przypadku zbiór pusty a w 3 przypadku 4
Nie wiem z kąd to się bierz
może ktoś szybko i jasno wytłumaczyć no fajnie by było rozpisać dokładnie do jak najprostszej
postaci
Z góry dzięki
27 lis 20:36
bezendu:
|x+3|+|x−1|=10
10 (−∞,−3)
−x−3−x+1=10
−2x−2=10
−2x=12
x=−6∊D
20 <−3,1)
x+3−x+1=10
4=10 sprzeczność
30 <1,∞)
x+3+x−1=10
2x+2=10
2x=8
x=4∊D
27 lis 20:38
27 lis 20:39
orleoko: dlaczego w 1 −6
27 lis 20:39
bezendu:
−x−3−x+1=10
−2x−2=10
−2x=12 /(−1)
2x=−12
x=−6 teraz jaśniej ?
27 lis 20:42
orleoko: tak
źle spisałem od kolegi jak to robiliśmy 3tyg temu a że nie było czasu to mu się nie dopytałem
Dzięki
27 lis 20:49