matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Maniek:
Ile rozwiązań ma równanie cos2x=x
2
+1? Nie mam pewności, że wyszło mi że ma jedno rozwiązanie w zerze... czy to na pewno dobrze?
27 lis 20:34
Mila:
Tak x
2
+1≥1 |cosx|≤1⇔równanie może mieć rozwiązanie tylko dla x=0 cos(2*0)=1 odp. x=0 jedno rozwiązanie
27 lis 21:01
Maniek:
Dziena
29 lis 17:30