matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zapisać w postaci ułamków prostych.
Sonia:
3x
2
− 2
x(x+1)(x+2)
13 paź 00:28
Bogdan:
3x
2
− 2
A
B
C
=
+
+
/ * x(x + 1)(x + 2)
x(x + 1)(x + 2)
x
x + 1
x + 2
3x
2
− 2 = A(x + 1)(x + 2) + Bx(x + 2) + Cx(x + 1) x = 0: −2 = 2A ⇒ A = −1 x = −1: 1 = −B ⇒ B = −1 x = −2: 10 = 2C ⇒ C = 5
3x
2
− 2
−1
−1
5
=
+
+
x(x + 1)(x + 2)
x
x + 1
x + 2
13 paź 00:39
Sonia:
no ładnie to wygląda...
chyba dobrze, co? dziękuje bardzo
13 paź 00:43
Bogdan:
13 paź 00:59
natalia:
x
5
+4x
3
−x
2
+13x−3
x
4
+2x
2
+9
17 lis 19:59