Zbadaj liczbę pierwiastków równania
Albert: Zbadaj liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru m :
|x2−2x−3|=m
27 lis 20:08
bezendu:

narysować wykres x
2−2x−3 a potem odbić wszystko to co pod osią nad oś ox
m∊(−
∞,0) brak rozwiązań
m∊{0} dwa rozwiązania
m∊(0,4) cztery rozwiązania
m∊{4} trzy rozwiązania
m∊(4,
∞) dwa rozwiązania
27 lis 20:11
Eta:
f(x) = (x−1)
2−4 ,
f(x) = |
f(x)| ,
g(x)= m
0 rozwiązań dla m∊(−
∞,0)
2 rozwiązania dla m=0 lub m∊(4,
∞)
3 rozwiązania dla m=4
4 rozwiązania dla m∊(0,4)
27 lis 20:19
bezendu:
27 lis 20:22