pochodne
piotrek:
oblicz pochodną:
f(x)= x1x
teraz tak..
1x = z
f'(x) = xz * z'
czemu nie mozna robic tego w taki sposob, tylko nalezy zamienic na f'(x)= (elnx1x)'?
gdzie tkwi blad w pierwszym zapisie?
13 paź 00:25
Bogdan:
f(x) = x
1/x
| | 1 | |
ln f(x) = ln x1/x ⇒ ln f(x) = |
| lnx |
| | x | |
Obliczamy pochodne lewej i prawej strony
| 1 | | −1 | | 1 | | 1 | |
| * f'(x) = |
| lnx + |
| * |
| / * f(x) |
| f(x) | | x2 | | x | | x | |
| | −1 | | 1 | | 1 − lnx | |
f'(x) = x1/x * ( |
| lnx + |
| ) = x1/x * |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
13 paź 00:46
piotrek: dziękuję
13 paź 01:23