matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Igi:
kn
Witam. Zerknie ktoś? CIąg (a
n
) określony jest wzorem ogólnym a
n
=
.
n+1
a) Dla jakich wartości parametru k ciąg(a
n
) jest rosnący? ciąg jest rosnący gdy r>0
kn+k
a
n+1
=
n+2
k
a
n+1
− a
n
=
− reszta
(n+1)(n+2)
dla k>0 ciąg jest rosnący
27 lis 19:35
Igi:
Sprawdzi ktoś?
27 lis 19:48
Krzysiek:
ok
27 lis 19:52
Igi:
a jeżeli miałbym wziąć pod uwagę jeszcze "n" to wyglądało by to tak dla k>0 i n∊(−
∞
;−2) lub (−1;
∞
)?
27 lis 20:08