Dana jest funkcja f(x)=x^2+x-2 . Wyznacz pierwiastki równania
gladddiatus: Dana jest funkcja f(x)=x2+x−2 . Wyznacz pierwiastki równania
a) f(x)=f(0)
b) f(x)=f(2)
27 lis 19:32
bezendu:
a) x
2+x−2=−2
x
2+x=0
x(x+1)=0
x=0 lub x=−1
b) x
2+x−2=4
x
2+x−6=0
Δ=25
√Δ=5
27 lis 19:35
gladddiatus: A dlaczego tam na początku jest x2+x−2=−2?
27 lis 19:38
5-latek: A wedlug Ciebie jak powinno byc?
27 lis 19:43
gladddiatus: No właśnie nie wiem dlaczego tak jest, byłbym wdzięczny za wytłumaczenie
27 lis 19:45
gladddiatus: Ok, już rozumiem, po prostu podstawiam sobie 0 i 2 do właściwej funkcji i wynik mam po znaku
równości, nie skojarzyłem, dzięki za pomoc
27 lis 19:58