wygugluj konstrukcja Kochańskiego
Rysunek moze nieladny Ale z niego zobaczysz czemu jest rowny promien kola opisanego na
kwadracie
Jak wyliczysz ten promien R majac dane pole kola opisanego na tym kwadracie to wyliczysz bok
tego kwadratu a bo d=2R=a√2
A promien kola wpisanego r w ten kwadrat to polowa boku wiec pole kola wpisanego w ten kwadrat
| 1 | ||
to Pkw=( | a)2*pi | |
| 2 |
| R | 1/2a√2 | |||
Te koła są figurami podobnymi w skali k= | = | =√2 | ||
| r | 1/2a |
| Pko | |
=(√2)2 | |
| Pkwp |
My do szefa o podwyzki a on do nas ze mozemy zapomniec
WIdzisz juz cos rysuje