Funkcja kwadratowa
Antek: Określ , dla jakich wartości współczynników a b i c do wykresu funkcji kwadratowej f gdzie
f(x)=ax
2 + bx +c należą punkty A i B gdy :
a) f(x)=ax
2 + bx + 2 A = ( −1 −1 ) i B ( −2 −2)
b) f(x)=2x
2 + bx + c A =( −3 , 22 ) i B= (1 , 2 )
proszę o wyjaśnienie i rozwiązanie ..z góry dzięki
27 lis 19:09
5-latek: Punkt nalezy do wykresu funkcji jesli spelnia rownanie tej funkcji
Punkt ma dwie wspolrzedne −pierwsza to xowa a druga to yowa )
Np punkt S(3,−4) ma wspolrzedna x=3 a wspolrzedna y=−4
f(x)=y wiec y=ax2+bx+2 teraz wstawiamy wspolrzedne punktu A(−1,−1) do tego rownania w
miejsce y wstawiamy −1 a w miejce x tez wstawiamy −1 bo takie wspolrzedne ma punkt A
wiec mamy −1=a(−1)2+b*(−1)+2 −−mamy jedno rownanie
Teraz wstawiamy wsplrzedne punktu B do rownania funkcji czyli mamy −2=a*(−2)2+b*(−2)+2
mamy drugie rownanie
czyli aby wyznaczyc wspolczynniki a i b musimy rozwiazac uklad rownann
{−1=a(−1)2+b*(−1)+2
{−2=a(−2)2+b(−2)+2 rozwiaz to
Tak samo zrob podpunkt b)
27 lis 19:31