Obwód trapezu równoramiennegojest równy 134 cm. Wysokość trapezu wynosi 30 cm, a ramię jest dwa
razy dłuższe od krótszej podstawy. Oblicz długości boków tego trapezu.
Ja robiłem to tak:
Obliczałem z pitagorasa długość tego zielonego kawałka. Wychodziło mi 4x2 − 900. I potem z
funkcji kwadratowej wyliczałem że ten zielony ma 15 cm ale potem jak oblicząłem 2x to już
wychodziło coś źle. Zadanie wydaje się bardzo proste ale odpowiedzi w zbiorze zadań wcale się
nie pokrywają z moimi obliczeniami. Próbowałem potem innym sposobem tj. że obliczyłem poprostu
z pitagorasa ten zilony dodałem wszystkie boki do siebie przyrównałem do obwodu ale i tym
razem wynik zły. Prosze o wyjaśnienie.
Przy okazjii odpowiedzi z podręcznika są takie:
Ramię=34cm
podstawy=17cm;49cm
| 134 − 6x | |
= √4x2 − 900 /2 . | |
| 2 |
134=x+2x+2x+a+a+x
134=6x+2a
67=3x+a ⇒a=67−3x
302+a2=(2x)2
900+(67−3x)2=4x2
900+4489−402x+9x2=4x2
5x2−402x+5389=0
Δ=161 604−107 780=53824
√Δ=232
| 402−232 | 170 | |||
x1= | = | =17 cm lub | ||
| 10 | 10 |
| 402+232 | 634 | |||
x2= | = | =63,4 cm | ||
| 10 | 10 |