układ równań
1: Trasę z Łab Wielkich do wsi Łapino Dziś parostatkiem można przepłynąć. Z łab Wielkich płynie
się z prądem Łyny. ta część wycieczki trwa dwie godziny. chwila postoju we wsi Łapino i można
w drogę powrotną płynąć. jednak z powodu nurtu tej Łyny powrót trwa dłużej o pół godziny. 40
mil jest z łap do łapina. z jaką prędkością płynie Łyna?
12 paź 23:41
AROB: pomagam
12 paź 23:51
AROB: | | 40 | |
z prądem: t = 2h V= |
| = 20 mil/h |
| | 2 | |
| | 40 | |
pod prąd: t = 2,5h V= |
| = 16 mil/h |
| | 2,5 | |
V
p − prędkość własna parostatku
V
Ł − prędkość Łyny
V
p + V
Ł = 20
V
p − V
Ł = 16 ⇒ V
p = 18,
VŁ = 2 mile/h
13 paź 00:01