Funkcje
DeDee: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x2−3x2−1
Ile miejsc zerowych ma podana funkcja?
Czy jest różnowartościowa?
Czy jest parzysta?
27 lis 18:41
DeDee: Kto podpowie jak to mogę rozwiązać?
27 lis 18:59
Maniek: UP
27 lis 19:21
Maniek: UP
27 lis 19:42
Panko: Df=R : ∀x∊R , −x∊R f(x)=f(−x) co widać gołym okiem . Jest parzysta ⇒ nie
jest różnowartościowa.
Co do miejsc zerowych , bez pochodnej. f(0)=0 f(1)=f(−1) <0 oraz ∀n>=2 3n>3n +1
stąd z własnoSci Darboux y=f(x) ma w przedziałach (−√2, −1 ), (1,√2) co
najmniej po jednym jeszcze
Nie wiem jak to doprecyzować
27 lis 20:21
Maniek: Ktoś da radę pomóc z tymi miejscami zerowymi? Bo jestem w liceum, a pochodnych nie
przerabialiśmy z naszą świetną nauczycielką
28 lis 19:10
Maniek: UP, jeszcze raz proszę o jakieś wsparcie
29 lis 17:26
Maniek: UP ta funkcja będzie miała więcej niż 3 rozwiązania?
29 lis 19:29
Panko: Wrzuć to na Casio Graphics . I wtedy próbuj to uzasadnić . Jakie narzędzia są
dozwolone ?
29 lis 19:49
Maniek: Nie kojarzę takiego programu ani stronki, możesz linka zarzucić?
29 lis 19:56
-:):

... jak widzisz ... ta funkcja ma 3 rozwiązania
Rysunek obrazuje układ 3
x2=3x
2+1
29 lis 20:01
Panko: Mam na uwadze kalkulatory graficzne Casio.
Narzędzia rachunkowe ? ( bez pochodnej ?)
29 lis 20:04
MQ: Tu się często posługujemy stroną Wolfram Alpha
29 lis 20:05
29 lis 20:06
-:):

... więcej zaufania do tej stronki
to jest wykres funkcji f(x)=3
x2−3x
2−1
29 lis 20:10
Maniek: wielka dziena!

spoko stronka
29 lis 20:14
Maniek: Niezbyt jeszcze ogarniam te stronke

ale z czasem się do niej przyzwyczaje
29 lis 20:20
-:):
... i nie narzekaj na nauczycielkę −

Nie jest taka zła skoro "serwuje" Wam taką zabawę −

Rozumiem, że to szkoła średnia

?
29 lis 20:24
PW: 3u = 3u+1, u > 0
ma dwa rozwiązania: x1=0 i x2 = 1. Myślę, że uczeń szkoły średniej w tym miejscu rysuje te
dwa wykresy w jednym układzie współrzędnych i na tym kończy argumentację (nazywa to się
uczenie "korzysta ze znajomości przebiegu tych funkcji"). Dowód elementarny
3u > 3u + 1 dla x>1
jest możliwy, ale chyba się tego od ucznia nie wymaga.
29 lis 20:36
-:):
a niby skąd te x
2=1

? −
29 lis 20:40
Panko: A tak zapytam, jak po szkolnemu pokazać, że wykres f(u)=3u , u∊R nie jest figurą
osiowo symetryczną ? .
29 lis 20:43
-:):

... i teraz "lustro" względem Oy jako, że podstawiliśmy n=x
2
29 lis 20:46
PW:
Panko, takich pytań się nie zadaje w liceum. Uczeń zna tylko wzory na symetrię względem
osi OX, OY i y=x.
29 lis 20:52
-:):
nie przesadzaj ...
Odróżnić funkcję symetryczną względem Oy potrafi
Rozkładając na dwie funkcje
y=3
x2 i y=3x
3+3
widzi, że obie są parzyste , nie są różnowartościowe
Składając je itd ...
zadanko dla ambitnych uczniów fajnej nauczycielki −
29 lis 20:58
PW: − : ) : Opowiadasz jakieś czary. Co ma wynikać z tego "rozbijania" i "składania"?
Funkcja jest parzysta
f(x) = f(−x),
nic więcej nie trzeba pokazywać. Parzystość to symetria wykresu względem osi OY.
Ja odpowiadałem na pytanie Panko z 20:43
29 lis 21:15
-:):
... czarów nie opowiadam
Zauważ, że f(x)=3x2−(3x2+1) ... nie widzisz składanki ?
29 lis 22:03
Maniek: Zobaczyłem tu 3 wykresy, każdy miał coś podobnego, ale już nwm co jest dobrze

niespecjalnie
rozumiem całą składankę. Rozumiem, że moja nauczycielka jest fajna bo daje takie zadania, ale
ona ich nie potrafi wytłumaczyć... zresztą czasami sama nie wie jak je zrobić. W tym jest
problem, po co ktoś uczy czegoś czego nie umie nauczyć. Wtedy nic z tego nie mam. Tylko
godziny przesiedziane nad zadaniem bez jakichkolwiek efektów. Na szczęście są takie stronki
jak ta, gdzie ludzie pomogą, przeprowadzą dyskusję, coś wytłumaczą. Tak czy siak dziękuję wam
wszystkim już teraz, bo na pewno nie raz się tutaj jeszcze odezwę
29 lis 22:20
Maniek: Chciałbym jeszcze zapytać − czy w odpowiedzi powininno być, że równanie ma co najmniej czy
miejsca zerowe, czy że ma dokładnie 3 miejsca zerowe? Jaka to różnica?
5 gru 17:01