ruch obrotowy
qzp: Bęben wirówki, wykonującej 24 000obr/min, obrócił się 1000 razy ruchem jednostajnie opóźnionym
do chwili zatrzymania. Oblicz czas ruchu i przyśpieszenie kątowe bębna.
27 lis 18:38
Panko: ω=ω0−εt : 0=24000−εtz tz −−−−− czas zatrzymania ε− opóźnienie kątowe
α=∫(ω0−εt)dt= ω0t−1/2εt2 I granice od 0 do tz czyli
droga kątowa α = ω0tz−1/2εtz2
Dostajemy układ równań εtz =24000 i 1000=24000tz−1/2εtz2
Mam tylko jeden problemik . Czy nie należy drogi kątowej wstawić w stopniach (X 360
) ale to się okaże po rachunkach
27 lis 20:41
daras: nie trzeba stosowac całek, bo ruch jest jednostajnie zmienny, a 24000/min to czestotliwość a
| | 1 | |
nie prędkość kątowa, ωo = 2πf ≈ 42 |
| |
| | s | |
28 lis 16:41
daras: | | rad | |
odp. ε = 160π ≈ 503 |
| , t = 5 s |
| | s2 | |
28 lis 16:52