limes funkcji
meg: Bardzo proszę o pomoc.
lim (√x+1−√x)
x−>∞
Ma wyjść 0, a mi wychodzi 1 i nie bardzo wiem dlaczego.
27 lis 18:29
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru:
27 lis 18:30
meg: po zastosowaniu wzoru wyszło ∞ i nie bardzo wiem jak się to ma do mojej granicy...
27 lis 18:38
Krzysiek: to pokaż co otrzymujesz po zastosowaniu tego wzoru
27 lis 18:39
meg: lim (√x+1−√x)
lim ((√x+1)2−(√x)2) / (√x+1+√x)
lim (|x+1|−|x|) / (√x+1+√x)
27 lis 18:43
Krzysiek: √x2=|x|
(√x)2=x
po drugie x→+∞ więc jest dodatnie
i w liczniku masz: x+1−x=1
27 lis 18:45
meg: nie x→+∞ tylko x→∞
a lim ma być równe 0, a nie 1
27 lis 18:46
Krzysiek: a czy x→∞ to u Ciebie nie to samo co x→+∞ ?
Po drugie zmierza do 0 a nie 1.
27 lis 18:52
meg: zatem otrzymuję
lim ___1___
x→∞ √x+1+√x
gdzie √x ma granicę 0, a √x+1 ma granicę 1 zatem końcowa wychodzi 1 a powinna wyjść 0..
27 lis 18:55
meg: zatem otrzymuję
lim ___1___
x→∞ √x+1+√x
gdzie √x ma granicę 0, a √x+1 ma granicę 1 zatem końcowa wychodzi 1 a powinna wyjść 0..
27 lis 18:56
Krzysiek: źle... przecież x→∞ a nie do zera...
27 lis 18:56
meg: dlaczego?
27 lis 18:57
Krzysiek: co dlaczego?
Masz policzyć granicę dla x→∞
A wtedy √x nie zmierza do 0
27 lis 19:02
meg: faktycznie, zmierza do ∞, ale wciąż nie rozumiem dlaczego nie daje mi to granicy całej funkcji
równej 0
27 lis 19:04
meg: okej, ogarnęłam, dzięki
27 lis 19:14