ciagi
gosiata: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym
Uzasadnij że jest to ciąg arytmetyczny
wyliczyłam to tak:
An=5−2n/3
an+1=5−2(n+1)/3=5−2n+2/3
an+1−an=5−2n+2/3−(5−2n/3)=5−2n+2/3−5+2n/3=2/3 ii nie wiem czy jest arytm. ^^
teraz mam pytanko
| | an+1 | |
Dla jakich wartości an+1 − an ciąg jest arytmetyczny i dla jakich wartości |
| jest |
| | an | |
geometryczny?
27 lis 18:27
gosiata: ktoś umie pomoc

?
27 lis 18:34
5-latek: a
n+1−a
n ciag jest arytmetyczny wtedy gdy ta roznica jest stala nie jest zalezna od n
| an+1 | |
| kiedy ten iloraz jest staly −nezalenzny od n to wtedy ciag jest ciagiem |
| an | |
geometrycznym
27 lis 18:37
gosiata: ok dzięki

a czy za wartość ciągu stałego uznaje się tylko liczby naturalne ?
27 lis 18:47
5-latek: Nie . Za ciag staly uwaza sie taki ciag w ktorym rozniaca a
n+1−a
n wynosi 0 −atrytmetyczny
| | an+1 | |
Natomiast jesli iloraz |
| =1 to aki ciag geometryczny jest staly. |
| | an | |
Natomiast wyrazy ciagu sa liczbami naturalnymi
27 lis 18:58
gosiata: ymym źle sformuowałam pytnie .
Chodzilo mi o to czy jeżeli sprawdzamy czy dany ciąg jest arytmetyczny badz geometryczny to czy
wynik an+1 − an oraz an+1 / an może wyjsć np w ułamku?
przykładowo:
an+1 − an = 2/3 czy to nadal jest ciąg arytmetyczny ?
27 lis 19:06