Sprawdzenie zadania i pomoc.
uczeń: Sprawdź czy relacja jest funkcją
a)R={(x,y)∊zb.liczb rzeczywistych2:y6−x=} Mi wyszło,że jest ta relacja funkcją bo spełnia
np.: dla x=1,y=1,y=1 warunek istnienia funkcji.Proszę , aby ktoś mi to spr. i wytłumaczył ktos
po krokku jesli coś jest gdzieś źle.
2.Sprawdź czy funkcja f:zb.liczb rzeczywistych−−>zbiór liczb rzeczywistych jest
różniwartosciowa czy jest suriektywna.Wyznacz f(zb.liczb rzeczywistych) oraz o ile to możliwe
funkcję odwrotną to funkcji f
a)f(x)=3−√x2+2
b)f(x)=2x/x2+1
27 lis 18:15