łączność grupy
ircia: Witam i bardzo proszę o wytłumaczenie
Sprawdz czy jest grupą/
(R,◯) gdzie a◯b= a+b+3
i chodzi mi o łączność
(a ◯ b ) ◯ c=(a+b+3) ◯ c = (a+b+3)+c+3=a+b+3+c+3=a+(b+c+3)+3=a◯(b+3+c)=a◯(b◯ c)
I dlaczego nagle pojawiła sie ta 3 za c

(a+b+3)+c+3
Bardzo proszę o wytłumaczenie

ponieważ nie wiem dlaczego tak jest.
27 lis 18:14
Krzysiek: np. podstaw sobie d=a+b+3
i wtedy policz d◯c
zgodnie z definicją : d◯c=d+c+3=(a+b+3)+c+3
27 lis 18:29
ircia: no to dobra ale dalej nie wiem skad ta 3 po c....skoro d=a+b+3 i c (zostaje c) daje nam
a+b+c+3 i ta dodatkowa 3 jest jakims niezrozumialym dla mnie wytworem..:(
27 lis 18:42
Krzysiek: jaka dodatkowa trójką?
popatrzyłeś co wyżej napisałem? przecież tam też masz dwie trójki
27 lis 18:43
ircia: ale wlasnie zastanawia mnie to dlaczego mamy 2 zamiast 1 trojki .. d◯c=d+c +3 (własnie w tym
miejscu skad sie to bierze)?
Dla mnie wydaje sie ze jest o jedna za duzo w tym momencie ..
27 lis 18:52
Krzysiek: No przecież korzystasz z definicji tego działania
a◯b=a+b+3
Przecież to nie zachodzi tylko dla 'a' i 'b' To nie są konkretne wartości tylko niewiadome.
Więc jak wstawisz x◯y=x+y+3
27 lis 18:54
ircia: Dziękuję za cierpliwe wytłumaczenie
27 lis 19:01