Rozwiąż nierówność
Albert: Rozwiąż nierówność:
x2−3|x+6|>0
dla x>=−6
Δ=81
√Δ=9
x1=−3
x2=6
x∊(−∞;−3)U(6;+∞)
x<−6
Δ=9−72 czyli delta <0
dlaczego odp to x∊(−∞;−3)U(6;+∞) przecież z warunku było dla x>=−6
27 lis 17:37
Albert:
27 lis 17:39
Albert:
27 lis 17:49
Albert: pomoże ktoś?
27 lis 17:54
Albert:
27 lis 18:13
Albert: Proszęęęęę
27 lis 18:18
Hajtowy: x2 > 3(x+6)
x2 > 3x + 18
x2 − 3x − 18 > 0
Δ=81
√Δ = 9
x1=−3
x2=6
Stąd też
x∊(−oo;−3)U(6;+oo)
27 lis 18:21
Albert: ale przecież z warunku było dla x>=−6
27 lis 18:38
ZKS:
x2 − 3|x + 6| > 0
3|x + 6| < x2
3x + 18 < x2 ∧ 3x + 18 > −x2
x2 − 3x − 18 > 0 ∧ x2 + 3x + 18 > 0
(x + 3)(x − 6) > 0 ∧ a > 0 ∧ Δ < 0
x ∊ (−∞ ; −3) ∪ (6 ; ∞) ∧ x ∊ R ⇒ x ∊ (−∞ ; −3) ∪ (6 ; ∞).
27 lis 19:01