Wyznacz cyfrę jedności liczby
Adam: Wyznacz cyfrę jedności liczby 2225+ 2522
27 lis 17:37
ICSP: Rozważ ostatnie cyfry
27 lis 17:39
Albert: 25+52?
27 lis 17:39
Adam: no 25= 32
52=25
27 lis 17:43
Adam: Suma by wynosiła 57 i co dalej
27 lis 17:44
ICSP: Ostatnie cyfry każdej z liczb
Czyli ostatnią cyfrę
2225 oraz 2522
Na początek weź 2522 bo jest prostsze
27 lis 17:46
Adam: Zacznij mi to bo dalej nie rozumiem
27 lis 17:48
Albert: czyli jednak nie tak jak ja mówiłem. To było pytanie,a nie stwierdzenie
27 lis 17:50
ICSP: 2523 = ..................5 − ostatnia cyfę ma 5. Wystarczy spojrzeć na kilka początkowych
iloczynó
Tak samo trzeba zrobić z 2225 .
Później wystarczy dodać cyfry jedności tych liczb i gotowe.
27 lis 17:56
Adam: No ok a teraz z 2225 to wychodzi
21=2
22=4
23=8
24=16
i poźniej wychodzi 2 itd.
To tu mam 4 powtórzenia
i co dalej ?
27 lis 18:02
ICSP: i będą się tak powtarzać w kółko.
Zatem możesz przewidzieć jaką cyfrę pędzie miało 2225
27 lis 18:07
Adam: Wydaje mi się że bedzie to 2
27 lis 18:11