suma ciągu
suma ciągu: Wyznacz sumę:
5
∑ n(n−2) = 1(1−2) + 2(2−2) + 3(3−2) + 4(4−2) + 5(5−2) = dobrze robię?
n=0
27 lis 17:34
suma ciągu: Pomoże ktoś ?
27 lis 17:39
PW: Pewnie że tak. Ale napisałbym również ten "zerowy" wyraz
0•(0−2)
− to nic, że widać iż jest on zerem, ale niech się broni samo, gdy Cię przy sprawdzaniu nie ma.
27 lis 17:46
suma ciągu: właśnie mam pytanie co to znaczy że n=1 lub n=0 lub n=2, jak mam to uwzględniać ?
jak mam n=0, to za n wstawiam wpierw 1 tak jak powyżej, co znaczy ten n=0 i kiedy to stosuje ?
27 lis 17:50
suma ciągu:
27 lis 17:57
suma ciągu:
27 lis 18:25