Podaj współrzędne środka i promień okręgu
Magda: Podaj współrzędne środka i promień okręgu x2+y2+2x+10y−10=0
27 lis 17:31
MQ: (x−x0)2+(y−y0)2=r2
Rozpisz sobie i porównaj odpowiednie współczynniki przy potęgach.
27 lis 17:34
Magda: W zeszycie mam takie zadanie tylko inny przykład
x2+y2−2x+4y+1=0
(x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2=r2
−2x=−2ax/:x
−2=−2a/:(−2)
a=1
Może mi ktoś wytłumaczyć co się podstawia za x za a y b bo nie mam pojęcia skąd wzięły się te
wszystkie liczby.
27 lis 17:51
MQ: Nic się nie podstawia.
Patrzysz, co stoi przy x i to jest równe −2a −− z tego wyliczasz a
Patrzysz, co stoi przy y i to jest równe −2b −− z tego wyliczasz b
Patrzysz jaki jest wyraz wolny i to jest równe a2+b2−r2 −− z tego wyliczasz r
27 lis 17:55
Bizon:
x2+2x+1−1+y2+10y+25−25−10=0
(x+1)2+(y+5)2=36
27 lis 17:55
Magda: Podaj współrzędne środka i promień okręgu x2+y2+2x+10y−10=0
Możesz rozwiązać mi to zadanie?
27 lis 17:58
MQ: Taak Bizon, wryp gotowca −− to jej na pewno zaprocentuje na maturze.
27 lis 17:59
Magda: Szczerze i tak bym sama tego nie zrobiła nic nie rozumiem jeżeli chodzi o to.Wytłumaczyłeś/aś
mi ale i tak nie wiem.A Bizon dobrze rozwiązał?
27 lis 18:10