Oblicz współrzędne punktu P jeśli
Magda: Dane są punkty A(3,1) B(−2,4).Oblicz współrzędne punktu P jeśli AP=2BA (nad AP i Ba jest na
górze strzałka)
27 lis 17:26
Janek191:
A = ( 3; 1) B = ( − 2 ; 4)
Niech P = ( x ; y )
→ →
AP = 2 BA
więc
[ x − 3 ; y − 1 ] = 2 *[ 3 − (−2) ; 1 − 4]
[ x − 3 ; y − 1 ] = 2 * [ 5 ; − 3 ]
[ x − 3; y − 1 ] = [ 2*5 ; 2*(−3) ]
[ x − 3 ; y − 1 ] = [ 10; − 6 ]
x − 3 = 10 y − 1 = − 6
x = 13 y = − 5
Odp. P = ( 13 ; − 5 )
==================
27 lis 17:33
Janek191:
A = ( 3; 1) B = ( − 2 ; 4)
Niech P = ( x ; y )
→ →
AP = 2 BA
więc
[ x − 3 ; y − 1 ] = 2 *[ 3 − (−2) ; 1 − 4]
[ x − 3 ; y − 1 ] = 2 * [ 5 ; − 3 ]
[ x − 3; y − 1 ] = [ 2*5 ; 2*(−3) ]
[ x − 3 ; y − 1 ] = [ 10; − 6 ]
x − 3 = 10 y − 1 = − 6
x = 13 y = − 5
Odp. P = ( 13 ; − 5 )
==================
27 lis 17:33
Magda: z jakiego wzoru korzystałeś?
27 lis 17:53