Wyznacz wartości parametru m
Albert: Wyznacz wartości parametru m, dla których kwadrat sumy dwóch różnych pierwiastków równania
(4−m)x
2+mx−m=0 jest większy od 1.
Założenia
Δ>0
a=4−m
b=m
c=−m
Δ=−3m
2+16m
x
1=0
x
2=5
13
czyli m ∊(0;5
13)
a teraz z treści zadania:
(x
1+x
2)
2>1
(
−ba)
2>1
Dobrze na razie robie?
27 lis 17:18
ICSP: Δ można liczyć tylko dla równania kwadratowego − brakuje przypadku gdy a = 0
27 lis 17:20
ICSP: Drugie pytanie :
Dlaczego licząc deltę dla m nagle pojawia Ci się x ?
27 lis 17:21
Albert: m=4 czyli 4x−4=0 ===> x=1 i co dalej?
27 lis 17:23
ICSP: Czy przypadek dla m = 4 spełnia warunki zadania czy nie ?
27 lis 17:24
Albert: nie
27 lis 17:25
Albert: czyli m musi być różne od 4
27 lis 17:25
ICSP: 
Dla m = 4 dostajemy tylko jeden pierwiastek.
Dla m ≠ 4 liczysz deltę itd
Rozumowanie jest poprawne. Obliczeń nie sprawdzam
27 lis 17:27
Albert: mam dzięki xd
27 lis 17:32