Dzienie i odejmowanie wyrażeń wymiernych. Wystarczy jak ktoś to obliczy ;D
abc: x2−4/x2+2x / x2−4x+4/x2+4
x/x2−1 − x+1/x−1
27 lis 16:48
5-latek: Tylko tyle ?
27 lis 16:52
abc: tak
27 lis 16:58
abc: Jakby była szansa to rozwiązać byłbym wdzięczny
27 lis 17:01
5-latek: Nie chodzilo mi o ilosc zadan tylo o to ze wystarczy

Zapoznaj sie z tym na poczatek .
https://matematykaszkolna.pl/strona/1697.html Dobrze?
jesli za godzine nie dasz rady rozwiazac to wtedy pomoge jak bede na forum lub ktos inny
27 lis 17:03
abc: ok dzięki
27 lis 17:04
5-latek: Klikasz na niebieska strzalke przy zadaniu i masz rozwiazanie
27 lis 17:04
abc: Nie wydaje mi się żebym to dobrze zrobił w pierwszym wyszło mi x−2/x a w drugim to chyba
totalna klęska x5−x4−x2−x/x3−x2−x+1 .
27 lis 17:26
5-latek: wiemy z e dzialania na wyrazeniach wymiernych sa takie same jak dzialania na ulamkach . Tak?
Tylko z e dla wyrazen wymniernych nim zaczniemy dzialc na nich to musimy okreslic dziedzine
Zaczniemy od drugiego p rzykladu bo pierwszym nie wiem co jest napisane
wyznacz dziedzine tego wyrazenia czyli miamownik nie moze rownac sie 0 . Pisz
27 lis 17:40
abc: D=R\(1)
27 lis 17:44
5-latek: Nie tylko R−{1} bo x−1≠0 to x≠1 ale tez nmasz x2−1≠0 to dalej liczymy −rozloz to ze wzoru
skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b)
27 lis 17:47
abc: no to D=(1,0)
27 lis 17:49
5-latek: Co tworzysz

x
2−1=0≠ to (x+1)(x−1)≠0 zapamietaj ten rozklad bo wrocimy do niego przy
wyznaczaniu wspolnego mianownika jeszce raz (x+1)(x−1)≠0 to x+1≠0 to x≠ policz i x−1=0 to
x≠ policz ... I teraz wyznacz dziedzine
27 lis 17:55
5-latek: To byl jedem mianownik i pamietaj tez o drugim mianowniku
27 lis 17:55
abc: A tak nie mogę zrobić ?
x2−1=0 x−1=0
x(x−1)=0 x=1
x=0 x=1
27 lis 17:57
5-latek: A tak nie mozesz zrobi bo zrobiles tak x2−1=0 x(x−1)=0 x=0 x=1 bo x(x−1)= x*x−x*1=x2−x a
masz miex x2−1 a nie x2−x
27 lis 18:00
abc: Aha ok
27 lis 18:02
abc: Czyli będzie 1 i −1 .
27 lis 18:04
5-latek: Musialem bardzo pilnie wyjsc bo corka przyjechala z wnukiem

.
czyli bedzie nie 1 i (−1) tylko D=R\{1,(−1) \} bo wszystkie liczby rzeczywiste oprocz 1 i
(−1) spelniaja to wyrazenie .
mamyto odejmowanie dwoch wyrazen wymiernych wiec aby j dojac musimy je sprowadzic do wspolnego
mianownika Poaptrz teraz na ten rozkal 1 mianownika i na drugi mianownik i napisz jaki
bedzie wspolny mianownik
27 lis 18:30