Kapitał
gosiata: Kapitał w wysokości 800zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz
wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła :
a)6%,a przez 6 pozostałych miesięcy −3%
b)3%,a przez 6 pozostałych miesięcy −6%
27 lis 16:15
Hajtowy: Podobne było dziś na maturce

Znasz wzór?
27 lis 16:16
gosiata: wzór znam
27 lis 16:17
gosiata: ojj jedynke mi przed plusem ucieło

mam z tego sumę zrobić dla 6% i 3% osobno

?
27 lis 16:18
Hajtowy: A teraz odpowiedz na pytanie co jest czym
27 lis 16:19
Hajtowy: "Jeżeli kapitał początkowy
K złożymy na
n lat w banku, w którym oprocentowanie lokat
wynosi
p% w skali rocznej, to kapitał końcowy
Kn wyraża się wzorem :
27 lis 16:21
gosiata: K − kwota którą wpłacamy
p − procent
n− lata, okres
iii ja bym to zrobiła tak, że :
| | 6 | |
Kn= 800* (1+ |
| )1 emmm chyba mi coś n nie pasi ^^ |
| | 100 | |
27 lis 16:21
Hajtowy: n lat = 1/2 roku = 6 miesięcy − u Cb w zadaniu
27 lis 16:22
gosiata: | | 6 | |
czyliii Kn = 800* (1+ |
| )1/2 |
| | 100 | |
ii wylicze i potem zsumuje wynik z tym co wyszło z 3%?
27 lis 16:24
Hajtowy: | | 6% | | 3% | |
Kn = 800 * (1+ |
| )6 (1+ |
| )6 = 836,744 |
| | 12 | | 12 | |
Ja bym to tak zrobił
27 lis 16:26
pigor: ..., a nie będzie to coś takiego

a) 800 (101%*100,5%)
6= 800 (1,01*1,005)
6=
875,01 zł . ...
27 lis 16:27
gosiata: 
aa dałbyś rade wytłumaczyć dlaczego w mianowniku jest 12 i dlaczego się to mnoży

?
odpowiedz się zgadza z kluczem
27 lis 16:28
Hajtowy: To które jest poprawne? xd
27 lis 16:29
gosiata: Twoje Hejtowy
27 lis 16:29
pigor: ... , no właśnie bankowcy ...

wiedzą co robią
27 lis 16:29
gosiata: Hajtowy*
27 lis 16:29
pigor: ..no tak w skali roku, a więc nie mam racji ; zgoda . ...
27 lis 16:30
Hajtowy: 6%,a przez 6 pozostałych miesięcy −3%
3%, a przez 6 pozostałych miesięcy − 6%
Miesięcy jest 12

6% i 3% masz z zadania

Do potęgi 6, bo 6 miesięcy
No i ciach
27 lis 16:31
pigor: ... analogicznie : b) a wynik będzie ...

ten sam

; dobreee .
27 lis 16:32
gosiata: yhyyym

dzięki wielkie

musze sb to od początku przeanalizować hah
27 lis 16:33
Hajtowy: Na skróty trzeba chodzić, a nie psimi ścieżkami
27 lis 16:33
Kaśka: bredzicie − gdyby kapitalizacja odesetek była roczna to te wyniki byłyby takie saame. Z uwagi
na miesięczną kapitalizację odsetek − w pkt a) z pewnością odsetki będą większe niż w pkt b).
Po pierwszym miesiącu dopisujemy do kapitału 6%/12 i to jest kapitał początkowy dla drugiego
miesiąca itd...
30 lis 08:03
pigor: ,,, , nie wiem kto tu bredzi

, to jest właśnie urok procentów , bo niestety
(albo ...stety , ale dla bankowców) przeciętny pan(i) X sądzi tak jak ty, natomiast
iloczyn − działanie przemienne robi swoje dlatego, że
w
a) K
12= 800*1,0050
6 * 1,0025
6= tyle samo, co
w
b) K
12= 800*1,0025
6 *1,0050
6 ... i tyle
30 lis 10:55
30 lis 23:34