układ równań
1: pewien profesor uj zapytany o swoj wiek odpowiedzial: − siedem lat temu moja uczelnia byla
odemnie siedem razy starsza. siedemdziesiat lat temu byla odemnie starsza siedemdziesiat razy
w ktorym roku ow profesor wypowiadal te słowa? Ile lat wtedy miał?
uj w krakowie to najstarsza uczelnia w Polsce. założył ją król Kazimierz Wielki w 1364 roku.
12 paź 23:33
AROB: Pomagam
13 paź 00:16
AROB: 70 lat temu 7 lat temu obecnie (w chwili mówienia)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
uczelnia y − 70 y − 7 y
profesor x − 70 x − 7 x
y − 7 = 7 * (x − 7)
y − 70 = 70 * (x − 70)
y − 7x = −42 /*(−1)
y − 70x = −4830
−y + 7x = 42
y − 70x = −4830
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−63x = −4788 /:(−63)
x = 76, y = 490
rok założenia uczelni: 1364
+ 490
−−−−−−−−−−−
1854 − w tym roku wypowiadał te słowa profesor,
który miał wtedy 76 lat.
13 paź 00:56