praca z matematyki
kailara: poprosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan:
1. sporzadz wykres funkcji kwadratowej y=−2x−4x+6 i opisz jej wartosci . wyznacz postac
kanoniczna i iloczynowa tej funkcji.
2.
rozwiaz rownanie i nierownosc.
a)
x+x+1=0
b) −x+6x−9=0
c)−2(x−1)(x+3)=0
d)−x+3x+180=0
e)4x+16x>0
f)(3+x)(4−x)≤0
g) x−3x−4<0
h)(3x−1)−4(2−x)≤0
i) x−8x+12<0
3.
wykonaj dzialanie i przeprowadz redukcje wyrazow podobnych.
a) w (x)=7−4x−6x P(x)=x(3)+x+x−1
w(x)−P(x) , 4w(x)−P(x)
b)(2x−x)(2x+x)
c)(5a+4)(7a−1)−(3a+2)(4a−3)
zad.4
rozwiaz rownanie.
a )8(x−3)(x+5)(2x−7)=0
b) x(3)+2x−16x −32=0
ogromna wdzieczona za pomoc
27 lis 16:02
kailara: praca z matematyki
poprosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan:1. sporzadz wykres funkcji kwadratowej y=−2x2−4x+6 i
opisz jej wartosci . wyznacz postac kanoniczna i iloczynowa tej funkcji.
2.2. rozwiaz rownanie i nierownosc.
a) x2+x+1=0
b) −x2+6x−9=0
c)−22(x−1)(x+3)=0
d)−x2+3x+180=0
e)4x2+16x>0
f)(3+x)(4−x)≤0
g) x2−3x−4<0
h)(3x−1)2−4(2−x)2≤0
i) x2−8x+12<0
3. wykonaj dzialanie i przeprowadz redukcje wyrazow podobnych.
a) w (x)=7−42x−6x P(x)=x3+x2+x−1
w(x)−P(x) , 4w(x)−P(x)
b)(2x−x2)(2x+x2)
c)(5a+4)(7a−1)−(3a+2)(4a−3)
zad.4 rozwiaz rownanie.
a )8(x−3)(x+5)(2x−7)=0
b) x3+2x−16x −32=0
ogromna wdzieczona za pomoc
27 lis 16:20