Wycinek kołowy o kącie
Albert: Wycinek kołowy o kącie 180o, zwinięto tak, że otrzymano powierzchnię boczną stożka. Kąt
rozwarcia tego stożka wynosi?
27 lis 15:48
Albert:
27 lis 16:02
Bogdan:
| | 1 | |
Podpowiedź: |
| *2πt = 2πr |
| | 2 | |
27 lis 16:19
Janek191:
Mamy
π*l = 2π*r / : π
l = 2 r ⇒ r = 0,5 l
oraz
więc
sin β = 0,5 ⇒ β = 30
o
zatem
α = 2*β = 2*30
o = 60
o
=======================
27 lis 16:26
Janek191:
Mamy
π*l = 2π*r / : π
l = 2 r ⇒ r = 0,5 l
oraz
więc
sin β = 0,5 ⇒ β = 30
o
zatem
α = 2*β = 2*30
o = 60
o
=======================
27 lis 16:27