Jomi: Siemanko
Udowodnij , ze liczba √14−6√5+√14+6√5 jest liczbą całkowitą
rozbiłem to na 9−6√5+5 i 9+6√5+5 =√(3−√5)2 + √(3+√5)2
=|3−√5|+|3+√5|=3−√5+3+√5=6
Może tak być?
27 lis 15:29
Bizon:
...pewnie −
27 lis 15:32
Jomi: | | π | | 1 | |
a takie pytanko jeszcze |
| =to |
| sin |
| | 6 | | 2 | |
| | π | |
to |
| liczę przez odjęcie sin45 od sin30? |
| | 12 | |
27 lis 15:35
Bizon:
... to może zapisz porządnie −
27 lis 15:37
Jomi: | √2 | | 1 | | 2√2−2 | | √2−1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
27 lis 15:40
Jomi: | | π | | π | | π | | π | | π | |
Okej już wiem jak obliczyć sin |
| =sin |
| *cos |
| −sin |
| cos |
| |
| | 12 | | 4 | | 6 | | 6 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | | π | |
natomiast cos |
| =sin |
| sin |
| +cos |
| cos |
| I moje pytanie dlaczego cos |
| | 12 | | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
liczmy inaczej niż sin?
27 lis 16:07