potęga o wykladniku wymiernym
;((((: [(7+2412)12−(7−2412)12]2
wg odpowiedzi ma wyjść 4 i proszę to wytłumaczyć
te 1/2 to potęgi
27 lis 15:18
;((((: pomoże ktoś
27 lis 15:38
Mila:
[√7+√24−√7−√24]2= wzór (a−b)2=a2−2ab+b2
=(√7+√24)2−2*√7+√24*√7−√24+(√7+√24)2=
=7+√24−2*√(7+√24)*(7−√24)+7−√24= wzór (a−b)*(a+b)=(a2−b2)
=14−2√49−24=14−2√25=14−2*5=14−10=4
27 lis 15:41
Bizon:
7+√24−2√49−24+7−√24=4
27 lis 15:42
Saizou :
możesz np. podnieść do kwadratu korzystając ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
ale ja skłaniam się bardziej do metody szukania wzorów skróconego mnożenia
7+√24=7+2√6=(1+√6)2 oraz
7−√27=7−2√6=(1−√6)2
(√(1+√6)2+√(1−√6)2}2=(l1+√6l−l1−√6l)2=(1+√6+1−√6)2=22=4
27 lis 15:45