kąt
lola:

mam takie zadanie (z matury próbnej ):
jest sobie wieża radiowa o jakiejś tam wysokości, i cień który jest ileś tam krótszy. To mało
istotne konkretne dane. Oblicz cosinus kąta padania promienia słonecznego.
I istotą tego zadani jest ten kąt padania. Mógłby mi ktoś pewny odpowiedzieć który to jest ten
kąt padania α czy β? tylko zależy mi na pewnej odpowiedzi.
27 lis 15:02
Hajtowy: β
27 lis 15:07
lola: jeea
27 lis 15:09
Hajtowy:
Taki ma być wynik...
27 lis 15:14
Piotr 10: Hajtowy masz może ten arkusz w pdf ?
27 lis 15:17
27 lis 15:20
Piotr 10: Trudne było trochę te ostatnie, trochę fizyki w nim było.Eh jak zawsze coś mi wypadnie podczas
czegoś ważnego
27 lis 15:22
Hajtowy: Ta matura była powalona. Czekam na arkusz by zobaczyć jeszcze raz 10 zadanie (zamknięte)

Było coś w nim nie tak. Liczyłem wierzchołek i ni ch... nie wychodziło nic XD
27 lis 15:27
Piotr 10: Jak chcesz to mogę Ci podać odpowiedź do jednego zadania z tymi ''zadaniami'' w otwartych.
Bo w klasie u mnie robili te zadanko
27 lis 15:31
Radek: A jakie było 10

?
27 lis 15:32
Piotr 10: Podaj zadanko
27 lis 15:33
Hajtowy: Masz wielomian 4 stopnia i liczba (−1) bodajże jest pierwiastkiem podwójnym

Nie widziałem tam dobrej odpowiedzi

Albo na oczy źle wiedzę
27 lis 15:33
Piotr 10: A masz odpowiedzi abcd do tego ? jeszcze ?
27 lis 15:34
Radek: A te zadanie też nie wiedziałem nawet więc musiałem strzelać
27 lis 15:35
Hajtowy: Nie ma jeszcze arkuszy

Ale z tego co widzę na necie ma być "C" − tak dałem ale wg mnie to był taki zapis wg którego to
nie wychodziło i tak
27 lis 15:35
Hajtowy: Tak samo z wierzchołkiem... (−oo; 24,5) bodajże było... A to gówno prawda

Δ=49
i z tego mi wychodziło q = 12,25
27 lis 15:36
Radek: Można tym się pocieszać że operon przeważnie daje trudniejsze matury niż ta oficjalna

Chyba lubią planimetrię
27 lis 15:36
Piotr 10: 4 stopnia, czyli
ax
4+bx
3+cx
2+dx+e
Pierwiastek podwójny (−1), czyli
a(x+1)
2(x
2+fx+g)
Nie wiem jakie były podane mozliwe odp
A najlepsze jest to, że krotnosc pierwiastków jest na rozszerzeniu
Patrzcie
https://matematykaszkolna.pl/strona/3414.html
27 lis 15:37
Hajtowy: Niech się w nos ugryzą
27 lis 15:37
Hajtowy: −(x+1)
2(......)

taka chyba odp była
27 lis 15:38
Piotr 10: Spokojnie, damy radę w maju
27 lis 15:39
Piotr 10: Więc, jest git

. Dobrze myslalem
27 lis 15:40
Hajtowy: Ale jak ktoś jest na podstawie... np. profil biol−chem to ciekawe skąd oni to mają wiedzieć XD
27 lis 15:40
Piotr 10: Taki właśnie jest operon. Dał raz nierówność logarytmiczną a tego nie ma w rozszerzeniu nawet.
W sumie ja miałem to, ale jeżeli tego nie ma w rozszerzeniu a jest dopiero na studiach to po co
to dają
27 lis 15:42
Hajtowy: Chcą Ci pokazać jak mało wiesz
27 lis 15:46
Piotr 10: 
. Znasz treść tego zadanka z wierzchołkiem co Ci cos nie wychodzilo

?
27 lis 15:46
Radek: Mi akurat te zadanie wyszło tak myślę bo taka była odpowiedź

Było od −nieskonczonosci do iluś

odpowiedź A ?
27 lis 15:50
Piotr 10: Znacie

?
27 lis 15:52
Radek: A które to było zadanie ?
27 lis 15:53
Piotr 10: Zadanie z wierzchołkiem, popatrz wyżej w tym poście. Nie wiem dokładnie, bo nie pisałem matury
tej
27 lis 15:54
Hajtowy: Radek, też dałem A

Ale q mi wychodziło 12,25
27 lis 15:57
Piotr 10: Tak wzor zastosowales

?
27 lis 15:58
Hajtowy: Tak
| −49 | |
| = 12,25  |
| −4 | |
27 lis 15:58
Hajtowy: A odp była chyba (−oo ; 24,5)
27 lis 15:59
Radek: a jaka poprawna odpowiedź ?
27 lis 15:59
Piotr 10: Podaj tresc
27 lis 15:59
Hajtowy: No
Radek właśnie chyba tą co zaznaczyliśmy i tą co napisałem

Reszta była (coś tam ; +oo)
27 lis 16:00
Radek: Wiadome było że od − nieskończoności bo przy współczynniku kierunkowym był −
27 lis 16:00
Piotr 10: Proszę o treść
27 lis 16:01
Hajtowy: A chcąc się upewnić nie dało rady

−x
2 + x + 12 < lub > 0
Chyba tak to było
27 lis 16:01
Piotr 10: I co trzeba bylo podac ?
27 lis 16:02
Radek: Zbiór wartości
27 lis 16:04
Hajtowy: No nie ma bata
27 lis 16:08
Radek: a było zadanie że była parabola −ax2+bx+c i jej ramie przecinało się z początkiem układu
współrzędnych i
b≥0, b≤0, b>0, b<0
?
27 lis 16:17
asd: było ale chyba bez −, czyli normalnie ax2+bx+c
27 lis 16:19
Radek: no chyba bez − nie wiem nie pamiętam ale jak z tym współczynnikiem b ?
27 lis 16:21
asd: dałem że b>0, bo parabola miała 2 pierwiastki więc Δ musiała być większa od 0
27 lis 16:22
Hajtowy: Ja dałem b > 0 albo b ≥ 0

nie pamiętam xd
27 lis 16:23
Radek: ja którąś właśnie też z tych ale nie wiem od czego to zależy
27 lis 16:27
Hajtowy: A z tym kapitałem?
4% coś tam coś tam

k(0,02 ... )
6

Odp. B/C tam była
27 lis 16:28
Radek: A na ile lat była złożona ta lokata ?
27 lis 16:29
Hajtowy: pół roku chyba tam było
27 lis 16:30
Radek: co pół roku była kapitalizowana
27 lis 16:30
Dawidowski: na 6 lat
27 lis 16:31
Radek: to jak na 6 lat to zgodnie z wzorem
k(1+r/m)(n*m)
Więc k(1.02)12
27 lis 16:32
52: Hajtowy wg mnie to powinno być b≥0 w tym jednym zadaniu a z kapitałem dałem (1+0,04)12
tam było chyba
27 lis 16:41
Radek:
Ciekaw co będzie w piątek na roz
A tak co do dzisiejszej matury to trzeba się zacząć uczyć
27 lis 16:42
Radek: No jak już dzisiaj ponoć było zadanie jedno z rozszerzenia to nie wiadomo co będzie w piątek
27 lis 16:44
52: Powtarzacie coś na piątek ?
27 lis 16:49
Radek: Współczynnik b, wraz ze współczynnikiem a, określają współrzędną xw wierzchołka paraboli
27 lis 16:50
Radek: Więc jaka odpowiedź

?
27 lis 16:50
Hajtowy: 52 u mnie w piątek jest fizyka rozszerzona... matma w innym terminie pisana będzie chyba
27 lis 17:01
52: No ja niestety mam w piątek matme rozszerzoną od 8:00 do 11:00 a fize rozszerzoną od 11:30 do
14:00 .... Nie wiem jak ja napiszę tą fizykę dośc że jestem z niej powiedzmy nie zbyt dobry to
jeszcze po matmie gdzie będę już zmęczony.
27 lis 17:07