jacek
1: Dziadek Stefan zbierał kiedyś znaczki pocztowe. dzisiaj znaczki zbiera jego wnuk Jacek. Gdyby
dziadek oddał Jackowi 150 znaczków, to obaj mnieli by ich tyle samo. gdyby zas oddal jackowi
trzy czwarte swojej kolekcji to zostałoby mu tyle znaczkow ile jacek ma teraz. ile znaczkow ma
dziadek stefan a ile jacek?
12 paź 23:27
AROB: pomagam
13 paź 00:58
AROB: x − ilość znaczków dziadka
y − ilość znaczków Jacka
x − 150 = y + 150
x − y = 300
| | 1 | | 3 | |
x − |
| x = 300, |
| x = 300 ⇒ x = 400 |
| | 4 | | 4 | |
y = 100
13 paź 01:05