Wyznacz liczbe naturalna
Oliwia: Wyznacz największą liczbę naturalną, dla której z dzielenia przez 13 jest równa ilorazowi.
Zrobiłam to zadanie tak:
a−szukana liczba
b−iloraz i reszta z dzielenia przez 13
a=13b+b
a=14b
b=1
a=14
Czy to zadanie jest dobrze zrobione ?
27 lis 14:04
irena_1:
Ale to najmniejsza liczba spełniająca warunek zadania.
Największą taką liczbą jest
n=12*13+12=168
27 lis 14:37
Oliwia: A jeśli chodzi o zadanie takie: Wyznacz cyfrę jedności liczby 2225 + 2522 . Jak to mogę
rozwiązać ?
27 lis 17:21