Zad. z matury próbnej (dzisiejszej)
Matmmm: Zad. za 5 pkt, (10%) z matury próbnej (matematyka pp).
Przed chwilą wróciłem z matury próbnej, rozwiązałem wszystkie zadania prócz jednego ^^
Treść: Ojciec i syn pracują w sadzie. Pracując razem zapełniają samochód dostawczy w 6h.
Gdyby ojciec pracował sam zapełniłby samochód o 5h szybciej niż syn. Oblicz czas pracy samego
ojca.
Być możliwe to zadanie jest banalne ale ja rozw. nie dostrzegam 0o (to jest matura z poziomu
podst.)
27 lis 12:14
sadf: o wlasnie jak to zrobic
27 lis 12:19
daras: to teraz na maturze dają zadania jakie kiedyś były w 5 klasie SP ?
27 lis 12:23
sadf: to zrob =)
27 lis 12:24
MQ: Q −ładowność samochodu
w
o − wydajność ojca
w
s − wydajność syna
| | Q | |
Trzeba stąd wyliczyć |
| |
| | wo | |
27 lis 12:26
daras: możnaby to już włąsciwie obliczyć w 4 klasie ale dopiero w piątej była fizyka, a to jest
zadanie "fizyczne"
o już masz
27 lis 12:29
daras: teraz pewnie podciągnęli to pod przędsiębiorczość i dlatego jest w liceum
27 lis 12:30
Radek: Wyjdzie 10 h ?
27 lis 12:36
pigor: ... , lub niech
0< t= ? − szukany
czas pracy samego ojca, to
warunki zadania spełnia równanie wydajności (szybkości) ich wspólnej
pracy
1t+1t+5= 16 /* 6t(t+5) ⇔ 6t+30+6t= t
2+5t ⇔
⇔ t
2−7t−30= 0 ⇔ (t+3)(t−10)= 0 i t >0 ⇒
t=10 [h] . ...
27 lis 13:41
Piotr 10: Macie może link, w którym mogę zobaczyć ten arkusz z matmy?
27 lis 14:10
Radek: Z tego co wiem jeszcze nie ma
27 lis 14:14
Piotr 10: A pisałeś dzisiaj?
27 lis 14:15
Radek: Tak
27 lis 14:16
Piotr 10: I jak poszło? Ja niestety nie mogłem

27 lis 14:19
Radek: Zamknięte w miarę dobrze gorzej z otwartymi zadaniami. Dużo było zadań z działu planimetria
27 lis 14:21
Piotr 10: U mnie w szkole dzisiaj omawiali ten arkusz maturalny. I z tych zadań co wiem jakie mniej
więcej były, to te zadanie ostatnie wydaję mi się najtrudniejsze
27 lis 14:23
Radek: Tak to była zadanie co ojciec z synem pracowali i wykonali pewną pracę w 5 h oblicz pracę ojca
gdyby zrobił to .....
Było zadanie że xyz uczy się do testu. Pierwszego tygodnia obliczył 5 zadań, a każdego
następnego tygodnia o 2 zadania więcej niż poprzednio. Oblicz po ilu tygodniach przekroczy 480
zadań, jakoś tak.
27 lis 14:28
Piotr 10: Tak wiem, omawiali to u nas na lekcji i powinna być odpowiedz, że po 21 tygodniach
27 lis 14:30
Radek: A jakim sposobem to zrobili ?
27 lis 14:30
Piotr 10: Z ciągów
a1=5
r=2
Sn > 480
Wzór na sumę i wyjdzie Ci przedział
n∊(−∞;−24) U (20;+∞).
Czyli po 21 tygodniach przekroczy 480 zadań
27 lis 14:33
Radek: No tak
27 lis 14:39
ehguehgdiu: ile wyszedł ten sinus w graniastosłupie?
27 lis 14:39
Radek: 3/5
27 lis 14:49