Zadanie.
Mateo:
Trzcina bambusowa, mająca 32 łokcie i wznosząca się na równinie, została w jednym miejscu
złamana przez wiatr.
Wierzchołek jej dotknął ziemi o 16 łokci od podstawy. Ile łokci nad ziemią została złamana
trzcina bambusowa?
12 paź 23:24
Bogdan:

x + y = 32
x
2 + 16
2 = y
2
y = 32 − x
x
2 + 16
2 = 32
2 − 64x + x
2 ⇒ 64x = 32
2 − 16
2 ⇒ 64x = (32 − 16)(32 + 16)
64x = 16 * 48 / :64 ⇒ x = 12
13 paź 00:58
luta: po awari prądu Tosiek zapalił 4 świeczki.pierwsza świeczke zapalił w 2 minuty po tym jak zgasło
światło.kolejne świeczki zapalał co 5 minut.w momencie gdy zgasła ostatnia świeczka zapaliło
się z powrotem swiatlo.ile czasu trwała awaria prądu jesli jedna świeczka paliła sie 7 minut?
26 lut 19:27