27 lis 11:45
agatka: PROSZE O POMOC
27 lis 11:50
Alina: ja tam widzę tylko zadanie 1 takie o dachu
27 lis 11:51
agatka: chodzi o zad 1
27 lis 11:59
Eta:

Z tw. Pitagorasa w trójkącie ACG |AC|=x=
√7,2+5,42=......... = 9 m
z tw. odwrotnego do tw. Talesa
27 lis 12:01
Eta:
Poprawiam zapis :
|AC|=x= √7,22+5,42=.......
27 lis 12:04
Alina: To inna bajka
podziel dach na pół odcinkiem CG i zastosuj twierdzenie Pitagorasa do obliczenia boku AC.
|CG|
2+|AG|
2=|AC|
2
przecięcie odcinków CG i DE oznacz F
teraz przechodzimy do twierdzenia Talesa
i gotowe
z rachunkami mam nadzieję sobie poradzisz
27 lis 12:05
27 lis 12:06
Alina: tak
27 lis 12:18
agatka: dzieki
27 lis 12:21